Vaccinarea pisicii

 
pisica vaccinAcest subiect este inca controversat in lumea medicinei veterinare, de la noi si nu numai. Deasemenea majoritatea stapanilor de pisici considera ca nu trebuie sa isi vaccineze pisica daca ea sta doar in interior sau probabil nu au cunostinte despre necesitatea vaccinarii felinelor.

Pisicile pot fi afectate de numeroase boli, la fel ca si cainii sau oamenii. De ce ele nu ar trebui imunizate la fel ca prietenii nostri latratori?! Vaccinul reprezinta o suspensie de agenti patogeni "adormiti” sau ucisi, care inoculati in organismul pisicii determina producerea de anticorpi, care vor proteja pisica atunci cand ea se va intalni cu un anume virus sau bacterie vii si foarte agresivi. Intotdeauna este mai usor sa previi decta sa tratezi, iar aceasta axioma se aplica si in cazul pisicilor, indiferent ca sunt doar pisici de interior. Chiar daca pisica nu intra in contact cu alta, puteti fi dumneavoastra cel care o puteti imbolnavi, atunci cand va intoarceti acasa. Virusurile sau bacteriile pot ramane pe hainele sau mainile dumneavoastra si sa ajunga astfel in contact cu pisica.

Cei care se opun vaccinarii contraataca cu urmatoarele argumente. In multe cazuri se dezvolta la locul intepaturii o tumora de tipul carcinomului. Frecventa este cu atat mai mare cu cat pisica este vaccinata anual, asa cum recomanda multi veterinari. In acest sens exista un alt argument: pisicile dezvolta imunitate pe o perioada mai indelungata decat un an. Astfel se pare nici nu este nevoie ca pisica sa fie vaccinata anual. O vaccinare polivalenta la 3 ani se considera a fi suficienta. Ca orice substanta medicamentoasa si vaccnul poate avea efecte secundare, in functie de organism. La fel cum unele vaccinari se dovedesc a fi fara eficacitate, pisica manifestand oricum boala sau ,mai rar, pisica poate face o forma mult mai grava a bolii din cauza vaccinului. Acestea sunt cazuri rarisime si tin exclusiv de organismul animalului in particular  sau de calitatea si corecta preparare a vaccinului.

Decizia de a va vaccina sau nu pisica tine doar de dumneavoastra, dar trebuie luata dupa ce ati discutat cu medicul veterinar si v-a fost prezentata situatia cat mai obiectiv si complet, cu avantaje si dezavantaje. In fiecare regiune schema de vaccinare difera infunctie de agentii patogeni specifici locului. La noi vaccinarea se efectueaza impotriva urmatoarelor boli:
- Panleucopenia felina
- Rino-traheita virala
- Leucemia felina
- Clamidioza
- Rabia
- Caliciviroza
Vaccinarea pisoilor incepe de la varsta de 6-8 saptamani. Cu 2 saptamanai ianinte se face prima deparazitare interna. Pana la aceasta varsta pisoiul este protejat de anticorpii transmisi de mama prin lapte. La varsta de 8 saptamani se efectueaza un vaccina polivalent. La care se face un rapel din 2 in 2 saptamani (dupa recomandarile medicului). La 4 luni pisica va primi si primul vaccin impotriva rabiei. O pisica adulta se vaccineaza anual cu un vaccin polivalent. Daca in zona respectiva exista anumite boli la care pisica poate fi expusa, se va mai adauga si un vaccin pentru acestea.

La noi in tara la pisici nu exista nicio schema obligatorie de vaccinare pentru propreitarii de pisici. Unele vaccinuri sunt obligatorii daca doriti sa calatoriti in strainatate sau participati in expozitii de specialitate. In rest dumneavoastra decideti pentru sanatatea pisicii din proprietate. Nimic nu ar trebui sa fie mai important decat sanatate ei.
Follow zoolandro on Twitter