Pisica... aport!


 

aport pisicaStapanii de pisici sunt adesea tachinati de iubitorii de caini cu faptul ca felinele lor nu pot fi invatate trucuri si nu stiu sa aporteze asemenea patrupezilor. Iar pisicile mereu sunt catalogate in dezavantaj la acest capitol. Nimic mai eronat! Multi stapani de pisici afirma ca si-au dresat pisicile sa faca aport, si asta destul de usor. Este momentul ca si dumneavoastra sa va puteti lauda musafirilor cu "mustacioasa" care va aseaza la picioare obiectul aruncat. Sa vedem cum!

Dupa cum bine stiti, cand e vorba de dresat pisici, e nevoie de multa rabdare si intelegere. Pisicile nu se dreseaza dupa aceleasi principii ca-si cainii; caractere diferite, tehnici diferite. La cainii exploatam dragostea lor pentru stapan si dorinta suprema de a-l multumi si ce-i drept: apetitul lor nemasurat. Eh, o pisica nu va invata un truc nou doar ca sa va faca pe plac, e prea orgolioasa si incapatanata sa faca asta. Va face aport pentru ca lucrul asta o distreaza. De aceea il va face doar cand ea doreste. La pisici ne bazam in aceasta lectie pe un instinct natural al lor. In salbaticie si nu numai, mama- pisica aduce acasa ceea ce vaneaza, pentru pui. Oricarui stapan de pisica i s-a intamplat macar o data sa gaseasca pe presul din fata usii un soricel sau o vrabiuta. Asa ca in timpul lectiei de aport vom activa acest instinct, asezonat din belsug cu pofta de joaca a pisicii.

Sa purcedem la lectie! In primul rand trebuie ales momentul prielnic. Pisica trebuie sa fie alerta, sa aiba chef de joaca. Nu treziti pisica pentru a-i arunca o jucarie, s-ar putea nici sa nu va bage in seama, somnul de frumusete e mult mai important. Nici cand pisica se afla in timpul mesei nu e un moment bun. Observati cand are chef de joaca, este activa, atunci este momentul ideal. Si locul este important. Intr-o camera nu prea mare, dar cu mult spatiu liber, pentru ca sa nu ii fie greu sa alerge dupa jucarie sau sa va gaseasca la intoarcere. O incapere lipsita de alte tentatii, care sa ii distraga atentia.

Un alt aspect important la inceput este alegerea obiectului de aportat. Cele mai bune rezultate se obtin folosind jucaria preferata a pisicii. Observati care ii atrage cel mai mult atentia. De multe ori veti constata ca nu e nevoie sa cheltuiti multi bani pe cine stie ce minge deosebita. O minge simpla din sisal sau plastic, sau uneori chiar un ghemotoc de hartie sau punga meajera, pot fi suficient de motivante pentru felina. Evitati sa impregaati aceste obiecte de apor cu iarba pisicii. Este drept c-o vor atrage, insa s-ar putea sa ii capteze atat de mult atentia incat dumneavoastra sa ajungeti ignorat. Jucaria ar trebui sa fie destul de usoara pentru a putea fi apucata si adusa de pisica, insa atentie sa nu fie prea mica, iar pisica sa o inghita accidental. Unii specialisti recomanda folosirea la inceputul lectiilor de aport a boabelor de hrana uscata. Acestea pot fi aruncate, pisica le urmareste, se bucura de gustare si se intoarce la dumneavoastra pentru mai mult. Insa obiectul de aportat nu mai poate fi recuperat deoarece e inca in stomac. In concluzie cea mai buna alegere este tot jucaria preferata.

Deja suntem in camera potrivita, cand pisica are chef nebun de joaca si mai avem la indemana si jucaria favorita. E momentul pentru lectia de aport. Agitati mingea sau ghemotocul de hartie in fata pisicii, pentru a-i atrage atentia si a o incita. Azvarliti obiectul la 2-3 metri de dumneavoastra. daca pisica este intr-o buna dispozitie va alerga dupa el, moment in care spuneti pe un ton calm „aport”. Daca pisica arata dezinteres pentru jucarie, incercati mai tarziu. Sa nu va asteptati ca pisica sa va si inapoieze obiectul. Asta incercati sa o invatati insa sunteti abia la prima lectie. Multa rabdare mai e de aratat. Cand a prins mingea cel mai probabil pisica va incepe sa se joace cu ea. Moment in care mergeti si ii luati jucaria, gentil, fara lupta. Va intoarceti la locul unde ati stat initial, chemand pisica inapoi sau ademenind-o cu mingea tot parcursul. Repetati actiunea, asigurandu-va ca pisica stie ca aveti mingea si toti 3 (om, pisica, jucarie) va aflati in acelasi loc. Puteti opta sa oferiti o recompensa delicoasa pisicii atunci cand recuperati mingea din labutele ei. Nu e neaparat necesar. Dupa cateva aruncari pisica va intelege ca este amuzant sa urmareasca  jucaria care pleaca de la dumneavoastra, ca de fiecare data mingea se intoarce si pleaca din aceasi loc (in care va aflati).

Nicio o sedinta nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute. Pisicile se plictisesc repede si nu vor mai gasi jocul atat de amuzant daca se prelungeste. Dupa cateva zile de aruncat mingea si recuperat de catre dumneavoastra, lasati pisica sa returneze obiectul la locul initial. Aruncati mingea, pisica o apuca, mergeti dupa ea, ins ape drumul de intoarcere ea poarta obiectul in gura. Cand ajungeti la locul de plecare, laudati, mangaiati si eventual recompensati pisica. Luati mingea, agitati-o si repetati actiunea. Dupa un timp pisica va invata singura sa se intoarca cu obiectul aruncat. Cand deja nu mai are probleme cu apucatul si transportul jucariei, dumneavoastra nu va veti ami deplasa de la loc. Aruncati mingea, exclamati „aport” si incurajati pisica sa se intoarca cu ea. Laude si incurajari la final. Progresiv mariti distanta la care aruncati jucaria. Daca ceva nu functioneaza corect, reveniti la pasul anterior.

Niciodata nu va rastiti la pisica, nu o fortati, evitati folosirea lui „NU”, antrenamentul trebuie asociat cu ceva pozitiv. Pisoii invata mai repede insa si matele adulte pot avea performante uimitoare. In 2-3 saptamani, daca ati parcurs cu rabdare fiecare pas, veti fi mandrul stapan al unei pisici care face aport. Acest joc o sa ii placa la nebunie si va consolida relatia dintre voi.
Follow zoolandro on Twitter