Agresivitatea intre pisici

 

pisica agresivaAdesea nerecunoscuta, agresivitatea intre pisici este o problema comportamentala frecvent intalnita. Asemenea cainilor si pisicile se incaiera din diferite motive. De cele mai multe ori securea razboiului este ingropata cu mai multa greutate de catre pisici fata de caini. Unele pisici sunt agresive din fire, altele prezinta anumite deficiente de socializare inca de mici, sau poate doar se regasesc in niste circumstante „belicoase” la un moment dat. Important este ca stapanii sa sesizeze agresivitatea, sa ii afle cauza si sa o reprime. Majoritatea cazurilor de agresivitate intre pisici beneficiaza de o "impacare amiabila".

Exista multe forme ale agresivitatii in cazul pisicilor. Fiecare pisica isi are slabiciunea ei si poate reactiona urata intr-o anumita situatie, desi anterior era foarte prietenoasa.  Ca si in cazul oamenilor exista anumite simpatii sau antipatii intre feline. Pisicile nu isi pot alege viitorii colegi de apartament, asa ca daca noul colocatar nu e pe aceeasi lungime de unda cu pisica rezidenta, nu mai e mult pana sa apara conflictele.

In functie de cum se manifesta, agresivitatea poate fi de doua tipuri: directa (activa) si indirecta (pasiva). Sunt doua forme total diferite, care necesita abordare si tratament diferit.

Agresivitatea activa: apare cel mai adesea la pisicile active sexual sau care nu se cunosc prea bine sau chiar deloc. Intotdeauna se concretizeaza in lupte fizice, precedate de hasait, stropit si marait. Pisicile se alearga si se musca. Ranirile insa arareori sunt grave. Desi prezinta componenta fizica violenta, agresivitatea activa  estede scurta durata si  usor de recunoscut de stapan, nu se cronicizeaza.

Pe de alta parte agresivitatea pasiva este cea mai daunatoare. Stapanul nu realizeaza ca are loc, in consecinta nu poate lua masuri, iar pisica agresata traieste intr-un stres continuu provocat de pisica dominanta. Foarte rar de finalizeaza cu leziuni fizice, insa violenta psihica este mult mai greu de tolerat. Agresivitatea pasiva are loc intre pisici care se cunosc de mult timp si care impart acelasi teritoriu, respectiv locuinta. Apare in cazul existentei unei pisici cu un puternic caracter dominant. Aceasta doar prin limbaj al trupului, hasaituri, ridicarea coamei se impune in fata celeilalte sau celorlalte pisici, asumnadu-si pozitia. Pisica dominata va evita prezenta celeilalte. Concret, daca pisica dominata intra intr-o incapere in care se afla cealalta, la o simpla privire din partea acesteia, va parasi camera. Astfel poate avea dificultati in a ajunge la hrana si apa sau la litiera, daca acestea sunt pazite de pisica dominanta. Pisica dominata este nevoita sa petreaca mult timp departe de familie, in locuri mai izolate (pivnita, pod). De cele mai multe ori acest comportament are loc departe de prezenta stapanului. In prezenta lui pisica dominanta va arata un comportament foarte afectuos fata de stapan (isi freaca obrajii de picior, toarce, ofera afectiune), toate pentru a-i arate celei dominate cine se afla pe primul loc si cand vine vorba de atentia stapanului.

Agresivitatea imbraca mai multe forme, care se pot manifesta fie activ, fie pasiv. Specialistii in comportamentul felin au observat ca ea apare la pisici, incepand cu maturizarea sociala. Maturizarea sociala difera de maturizarea sexuala sau cea fizica si are loc la varste cuprinse intre 2 si 4 ani. Maturizarea sociala apar atat la pisici active sexual cat si la cele sterilizate. Este momentul in care fiecare pisica isi afla locul in grup.  

Agresivitatea materna

Se manifesta in cazul mamelor cu pui, fata de o alta pisica, ce indrazneste sa se apropie prea mult. Apare chiar si fata de o pisica cunoscuta anterior si cu care era prietenoasa. De asemenea mama dezvolta un comportament agresiv fata de pui in momentul intarcarii

Agresivitatea in joaca

Se manifesta inca de la varste fragede intre fratiori sau pisoi care imparte aceeasi locuinta. Se alearga, se ataca reciproc, simuleaza muscaturi si zgarieturi, insa fara a se rani. Este exprimarea caracterului de pradator si are un deosebit rol in formarea pisoiului. Chiar si la adulti acest comportament se manifesta, insa nu trebuie sa ridice semne de intrebare, chiar daca joaca pare ceva mai violenta decat atunci cand erau pui.

Agresivitatea sexuala

Apare cel mai frecvent intre masculi, in prezenta sau pentru curtarea unei femele. A se deosebi de agresivitatea care apare uneori intre masculii sau femelele sterilizate, care are la baza dominanta si statutul social. Doi masculi care se lupta pentru o femela mai intai se folosesc de limbajul corporal si de sunete pentru a se intimida reciproc. Insa daca niciunul nu cedeaza atunci se trece la atac. Cel care declanseaza atacul va dori sa apuce ceafa oponentului, in timp ce motanul atacat se va culca pe spate aparandu-se cu piciorele din spate si incercand sa zgarie zona abdominala a adversarului. Foarte rar se lasa cu leziuni fizice profunde. Acest comportament este usor de recunoscut, insa are loc rar in prezent stapanului.

Agresivitatea teritoriala

Prin natura lor pisicile sunt animale solitare, care vaneaza singure. In mod natural ele sunt atasate de un anumit teritoriu de vanatoare, pe care si-l marcheaza si pe care il apara. Sursa de hrana din acel teritoriu nu trebuie impartita cu nimeni. Insa pentru pisicile crescute pe langa casele oamenilor, unde hrana este din belsug, luptele pentru teritoriu sunt mai rare. Dar totusi exista. Uneori pentru ca o pisica necunoscuta invadeaza curtea, alteori doar din dorinta de a se impune, de a-si manifesta dominanta. O pisica dominanta isi doreste sa aiba cele mai bune locuri de privit pe fereastra sau cea mai confortabila canapea, si atunci va lupta pentru asta. In mod normal felinele care traiesc in „democratie”, isi impart in mod egal aceste spatii: dimineata este momentul in care una din ele sta la fereastra, iar seara e randul celeilalte. Insa cel mai intens acest tip de agresivitate se manifesta atunci cand o noua pisica este adusa in locuinta. Ierarhia sociala trebuie restabilita, iar cele mai bune locuri din casa impartite. Insa despre cum trebuie sa gestionati aceasta situatie cititi aici.

Agresivitatea redirectionata

Apare intre doua pisici care se cunosc deja si au o relatie buna. Insa una din ele se poate afla la momentul nepotrivit atunci cand cealalta este determinata sa atace. De exemplu una din pisici de afla pe pervaz, in timp ce cealalta zareste un intrus in curte. Impulsul ei este de a ataca insa prima victima de care se impiedica este pisica nevinovata de pe pervaz. O alta situatie este aceea in care cele doua pisici se odihnesc una langa cealalta si un zgomot puternic are loc. Din cauza sperieturii una din ele poate fi atacat de cealalta. Sau se mai poate intampla ca una din pisici sa manifeste o pozitie ofensiva fata de un anumit stimul (un intrus), iar cealalta sa il interpreteze ca un gest adresat ei si sa purceada la atac.

Agresivitate „nerecunoscuta”

Se manifesta tot intre pisici prietene anterior. Una din ele a lipsit mai mult de acasa ( a fost la veterinar), iar cand s-a intors, mirosul care o insotea era diferit, astfel pisica ramasa acasa o ataca considerand-o un intrus.

Dupa cum am vazut agresivitatea imbraca diferite forme. Foarte rar duce la raniri grave, insa de fiecare data este bine sa fie amendata. Nu lasati pisicile sa se bata zicand ca astfel isi rezolva singure problemele. Cu mai multe sfaturi despre stoparea agresivitatii intre pisici vom reveni intr-un alt articol.

 
Follow zoolandro on Twitter