Puricii la pisici si la caini

 

Printre vizitatorii nepoftiti care ne infesteaza animalele domestice si casele se numara si puricii. Trebuie sa fim atenti cu aceste fiinte care sar si care inteapa.

Despre purice. Puricii femele si masculii care va inteapa cainii si pisicile se hranesc cu sangele lor si emit niste "pielite de purici" (pelicule negre) care cad pe sol si servesc hrana larvelor. In general, doar puricii adulti traiesc pe animal. Oualele si larvele depuse de femele se dezvolta in mediu inconjurotor si asteapta trecerea prietenilor nostri sa-i infesteze. Cea mai mare parte traiesc cam un an, dar daca sint indepartate, trebuie sa-si gaseasca o noua victima ca sa supravietuiasca. Este putin tolerant la frig, cele mai multe infestari au loc primavara si vara, dar nu trebuie uitat ca ei se pot dezvolta in casale noastre incalzite.


Maladii cauzate de purici. Intepatura si saliva sint foarte iritante si pot provoca mancarimi sau pot duce la alergii. Daca animalul se scarpina, risca sa agraveze leziunile cutanate cauzate de aceste insecte. Pot aparea si infectii de la bacterii. Leziunile pielii pot aparea oriunde, dar mai ales la baza cozii si pe spate. Mai mult, puricele este capabil sa transmita agenti patogeni, cum ar fi dipylidium caninum care este injectat de purice. Ca sa se evite contaminarea, este important sa tratati fiecare animal. In fine, infestarea masiva poate duce la anemie, din cauza marii cantitati de sange ingerat de adulti.


Prevenire si tratament : ca sa scapati de purici definitiv, trebuie sa tratati toate animalele de pe proprietate si de a eradica larvele si puricii care se gasesc pe domeniul dvs. si care formeaza o sursa parazitara de neneglijat. Multe produse care se vand in farmacii sint eficace. Exista spray-uri, pipete ce contin un lichid care trebuie aplicat pe piele si cuerle. Aceasta il protejeaza pentru o luna. Exista si solutii antipurici ijnjectabile al caror efect dureaza 6 luni. Trebuie sa fiti atenti ca unele solutii ucid puricii, iar altele impiedica imperechera lor. Anumite cazuri de infestare necesita ambele tipuri de tratament, intrebati-va veterinarul care este potrivit animalului dvs. Si mai ales, sa stiti ca cea mai mare parte din aceste solutii pot fi folosite si cand animalul nu are purici, au un rol preventiv. Ca sa va curatati casa exista spray-uri si pudre. Ganditi-va la toate locurile pe unde sta animalul vostru: covoare, fotolii, cosuri si mai ales scaunul masinii.

 
Follow zoolandro on Twitter