10 motive pentru care cainii sunt mai buni companioni

 
caelusIntr-un articol trecut am prezentat armele cu care se lupta pisicile in aceasta disputa "caine vs pisica”. Daca aproape v-au convins, atunci este bine sa ascultati ce are e spus si partea cealalta, inainte de a lua decizia care este "cel mai bun animal de companie ”. Si s-ar putea ca dupa acest articol balanta sa incline decisiv in favoarea cateilor. Cainele este alaturi de om de peste 10000 de ani, timp in care si-a demonstrat loialitatea si utilitatea nu degeaba fiind denumit astazi si "c el mai bun prieten al omului”.

1. Cainii interactioneaza cu stapanul lor. Aceasta relatiei se bazeaza pe oferirea reciproca de afectiune, atentie si respect. Ba am putea spune ca el va va da inapoi insutit. Uneori fara sa ceara prea mult. Relatia cu un caine e foarte dinamica si cel mai apropiata de cea intre 2 oameni. Cainii stiu sa-si dezvaluiasca foarte usor sentimentele si nu ai cum sa te inseli vreun moment de ce vrea sa spuna sau sa arate.

2. Intre caine si stapanul lui se formeaza o legatura pe viata. Pentru el veti fi intotdeauna seful haitei si va va respecta si trata ca atare. In orice situatie cainele va va fii aproape si nu va va trada pentru nimeni altcineva, oricat de mult l-ar ademeni. Loialitatea este o trasatura de caracter pe care  doar ei o poseda, intr-o forma bruta, nealterata de nimic. Sitit in orice moment ca pe companionul dumneavoastra va veti putea bizui. Oricat de departe ar ajunge, voit sau fortat, mereu cainele se va intoarce la stapanul lui, chiar daca asta presupune stoarcerea si ultimei picaturi de forta.

3. Cainii sunt extrem de inteligenti, poate nu cele mai inteligente animale din lume, dar in orice caz foarte destept. Va va surpinde de multe ori cu reactiile si gesturile sale. Un caine e cu atat mai inteligent cu cat e mai suprinzator. Si va place cand face din dumneavoastra o victima a desteptaciunii lui.

4. Protectia este un alt cadou pe care ni-l face cainele . Cu un caine aproape sau in curte va stiti mai protejat. Si sunteti convins ca va face si sacrificiul suprem doar sa va stie in siguranta. Nu exista niciun alt paznic mai bun pe lume decat un caine.

5. De-a lungul timpului, datorita obedientei crescute cainii s-au dovedit folositori intr-o multime de activitati: de la condusul turmelor la prinderea infractorilor, si de la insotirea nevazatorilor la salvarea oamenilor din diferite dezastre. Niciun alt animal nu mai face asta pentru noi. Functia de animal de companie este pentru majoritatea patrupedelor relativ noua, insa se descurca cu brio sa si-o exercite.

6. Pot fi dresati! Iubitorii de pisici afirma ca un caine e o marioneta din perspectiva asta, pe cand pisicile sunt independente. Dar un animal de companie nu trebuie sa fie independent, un animal de companie trebuie sa fie usor de manuit, crescut si educat, pentru a avea o viata cat mai usoara unul cu celalalt. Un caine educat si socializat stie cum sa reactioneze in cele mai diferite situatii pentru a nu ii pune probleme stapanului. Sunt atat de dispusi sa invete incat pot fi invatati o multime de lucruri. Ba mai mult aceasta le face o imensa placere. Si dumneavoastra la fel: sa puteti arata prietenilor cat de multe stie sa faca catelul dumneavoastra si cat de disciplinat este el cand iese in societate.

7. Va ajuta sa va mentineti sanatosi! Un caine are nevoie de activitate zilnica, pentru care va cere ajutorul. Cand de fapt va fac ei un serviciu: va asigura doza zilnica de exercitiu fizic, in timpul plimbarilor sau sesiunilor de joaca. Cu cat mai multa activitate fizica cu atat veti trai mai mult si mai sanatos.

8. Cainii traiesc mai mult! Astfel investitia afectiva este pe termen lung (cel putin 10 ani). O perioada lunga de timp in care veti putea culege tot ceea ce investiti. Va fi o perioada pe care va vi-o veti aminti toata viata apoi. Un caine face parte din familie si in timp va fi tratat ca atare. Despartirea de el al un moment dat va fi mult mai grea, insa amintirile frumoase vor compensa.

9. Va asculta cand ii strigati. Isi recunosc numele si raspund la el. Va cunosc vocea si stiu cum sa reactioneze la ea, in functie de starea pe care o exprima. Daca sunt invatati comenzi vor sti sa le respecte cand le exprimati vocal sau prin gesturi. Comunicarea cu ei se face foarte usor. Daca au fost bine educati vor intelege tot ceea ce le spuneti si vor reactiona intocmai. Cu ei puteti si vorbi, nimeni nu e un ascultator mai bun decat cainele. Si de multe ori grimasele lui dau de inteles ca a priceput ce ati vrut sa-i trasmiteti. Iar dupa ce v-ati descarcat veti fi cu mult mai relaxati.

10. Cainii stiu sa va intre pe sub piele mai bine ca pisicile , fara sa va pacaleasca asa cum fac acestea. Un datdin coada, un sarut cu nasul umed, o invitatie la joaca sau chiar bucuria cu care va covarseste cand ajungeti acasa sunt gesturi simple ale lor care va fac sa ii iubiti din ce in ce mai mult. Iar „puppy eyes” (privirea de catelus) este unul din cele mai gingase si induiosatoare lucruri de pe pamant.

Din nefericire trebuie sa ne oprim aici cu argumentele pro-caini, pentru ca asa e corect fata de pisicute, si ele au avut dreptul tot la 10. Insa cainii mai au multe alte calitati care ar trebui mentionate si care fac din ei, probabil, companionul ideal pentru om.

 
Follow zoolandro on Twitter